Impact maken op de woningmarkt is één van de belangrijkste doelen van AM Zeeland. Aan de Vogellaan in Othene realiseerden we voor Woongoed Zeeuws-Vlaanderen 24 duurzame houtbouw-woningen volgens het modulaire houtbouw-concept Flow van BAM Wonen. Eind februari ging ook het nieuwe houtbouwproject Stek in Othene Zuid in verkoop. Als gebiedsontwikkelaar hebben we, naast het realiseren van (betaalbare) woningen, óók de taak om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Flow is een inspirerend voorbeeld: schaalbare woningbouw met de focus op biobased materialen en snelheid. En, bewonersgeluk!
Impact maken op woningmarkt met houtbouwconcepten

De genoemde 24 huurwoningen zijn een mooie stap richting duurzamer wonen. De kwaliteit ziet er echt heel goed uit. Het proces verliep geruisloos, als ook de samenwerking met BAM en onze opdrachtgever Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. En belangrijk: er is veel belangstelling vanuit potentiële huurders. Ruim 160 geïnteresseerden meldden zich bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen.
Houtbouwproject Stek in verkoop
Sinds eind februari is het houtbouwproject Stek in Othene beschikbaar voor verkoop. Het project bestaat uit 52 betaalbare woningen, gerealiseerd volgens het innovatieve Flow-concept. De woningen zijn vanaf € 340.000 VON te koop, waarbij gebruik wordt gemaakt van de KoopStart-regeling. De belangstelling is groot, wat voornamelijk te danken is aan de betaalbaarheid van de woningen.
Door gebruik te maken van modulaire bouwmethoden en productie op een alternatieve locatie, kunnen we de processen efficiënter beheren. Dit zorgt voor zowel tijds- als kostenbesparingen. De verwachting is dat we in november van dit jaar kunnen starten met de realisatie. Met deze benadering beogen we een snel en kosteneffectief bouwproces, wat het project niet alleen aantrekkelijk maakt voor toekomstige bewoners, maar ook voor investeerders.
Spelen met indeling, formaat, breedte en diepte
We zien dat demografische veranderingen, zoals vergrijzing, toenemende eenpersoonshuishoudens en de groeiende diversiteit in leefstijlen, leiden tot veranderende woonbehoeften. Flow speelt hierop in door flexibele, schaalbare en aanpasbare woningen te ontwerpen. Met hout kun je flexibel bouwen. Dus ook wat kleiner, wanneer de locatie, het budget, de markt of doelgroep daarom vragen. Of wat groter, wanneer de kavels ruim zijn. Je kunt spelen met de indeling van woningen, maar ook met het formaat. Binnen een woonblok zijn zelfs tot op de centimeter meerdere breedtes van woningen te realiseren. De breedte van de woning kan variëren van 4,2 tot 6 meter breed. Voor opdrachtgevers biedt dit mooie kansen.
Waarde voor de klant: gezond en gelukkig leven
Eigentijdse woningen van hout bieden een aangenaam leefklimaat. Het is dé plek waar je thuiskomt en nooit meer weg wilt. Er wordt gebruikgemaakt van natuurlijke materialen en bouwfysische principes waarmee een gezond en comfortabel binnenklimaat en een warme uitstraling wordt gerealiseerd. Hout is een natuurlijk materiaal en draagt bij aan het op peil houden van de vochtwaarden. Bewoners hebben minder last van allergieën en infecties van luchtwegen en schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën zijn minder actief. Dat zorgt voor een extra gevoel van comfort. Bouwen met hout maakt het mogelijk alternatieve installaties te gebruiken voor de energiecomponent van de woning. Zo leent de woning zich vanwege de relatief lichte materialen goed voor elektrisch verwarmen en daarbij het gebruik van zonnepanelen. Hierdoor wordt ook de woonfase energiezuiniger met een lagere CO₂-footprint.
Houtbouw draagt als hernieuwbaar materiaal bij aan een lagere ecologische voetafdruk, wat aansluit bij de toenemende behoefte aan duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Het Flow-concept integreert ook natuurinclusief ontwerpen, zoals groendaken en biodiversiteit rond de woning, waardoor bewoners een sterkere verbinding met de natuur ervaren. Dat alles samen maakt van houtbouw niet alleen een gezondere, maar ook een aantrekkelijkere en toekomstbestendige woonvorm.
Kwaliteitsvol versnellen
Beleggers, pensioenfondsen, ontwikkelaars en corporaties zijn in toenemende mate verplicht te investeren in duurzame projecten en ontwikkelingen. Houtbouw sluit aan bij de wensen van deze klanten. Door duurzaam, sneller en betaalbaarder te bouwen, komen meer woningen op grotere schaal beschikbaar. De restwaarde van deze woningen is dankzij het gebruik van hout en de losmaakbaarheid van de diverse onderdelen bovendien hoger dan bij traditionele bouw. Zo blijft er meer investeringsruimte beschikbaar.
Bij AM Zeeland pleiten we al jaren voor groei: er moeten meer woningen bij komen. We zien het als een kans en verantwoordelijkheid om daarin een versnelling te realiseren en snel meer woningen te bouwen voor bestaande en nieuwe Zeeuwen. Dit is een eerste plan dat bewijst dat versnellen mogelijk is, maar ook dat dit kwaliteitsvol kan. En, bewoners kopen of huren een gezonde woning die ook nog eens flexibel is. Dát is de kracht van deze Flow-woningen.
Houtbouw is de toekomst
Dankzij samenwerkingsmodellen met onze partners kunnen we het verschil maken met dergelijke innovatieve en duurzame initiatieven. Door de lat hierin hoger te leggen dan de minimale wettelijke vereisten, zetten we een grote stap richting onze doelstelling ‘klimaatpositief in 2035’. Ik verwacht dat houtbouw de toekomst wordt in Nederland, met onze MPG-score (milieuprestatieberekening) voldoen we nu al aan de eisen die pas voor 2030 gelden.
Nieuwe locaties
Naast de 24 woningen voor Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en 52 woningen van Stek, zijn we bezig met een plan voor de bouw van 18 woningen in Middelharnis. Daarnaast kijken we naar verdere mogelijkheden op eigen grond of grond van anderen. Bij interesse kijken we graag naar mogelijkheden voor andere (Zeeuwse) woningcorporaties of beleggers. Wij staan open voor nieuwe locaties, maar vooral óók voor nieuwe samenwerkingen om de woningbouwopgave te realiseren.
Inspiratie-event 30 oktober: ervaar de houtbouwinnovatie zelf
Op donderdagmiddag 30 oktober organiseren we een event rondom het houtbouwconcept Flow. We geven een unieke inkijk, door middel van o.a. een modelwoning, in hoe houtbouw niet alleen duurzaam en snel is, maar ook ruime ontwerpvrijheid biedt. Gemeenten, woningcorporaties en beleggers ontdekken tijdens het event hoe flexibel ingespeeld kan worden op verschillende doelgroepen, locaties en budgetten. Zonder concessies te doen aan kwaliteit of uitstraling. Dit is het moment om te ontdekken hoe je als professional kunt bijdragen aan betaalbare, toekomstbestendige én aantrekkelijke woningbouw. Hoe lever je nu echt een bijdrage aan een betere wereld door de CO₂ sterk te reduceren? Laat je inspireren en ontdek hoe jij het verschil kunt maken voor mens én klimaat.
Heb je een vraag over het kennis- en netwerkevent van 30 oktober? Stel deze dan via info.zeeland@am.nl.



