Architect? Nee, projectontwikkelaar!

Architect worden, dat was vanaf de middelbare school de droom van Serge Fassaert. Het werd wat anders: projectontwikkelaar en die rol past hem bij AM Zeeland als een jas.

Serge Fassaert, junior projectontwikkelaar: Die tevreden kopers, daar doe je het immers allemaal voor. Je creëert een echt thuis voor ze en draagt bij aan hun woongeluk. Dat vind ik ontzettend mooi. En waar ik ook voldoening uit haal, is dat ik kan bijdragen aan de duurzaamheid van projecten. Ik behoor tot de Millenial-generatie en duurzaamheid zit echt in mijn hart. Als projectontwikkelaar kan ik hier concreet aan bijdragen.’

‘Ik weet nog dat Gino van Driessche, directeur van AM Zeeland, tijdens mijn studie al zei ‘Jij bent geen architect, jij zou meer een projectontwikkelaar kunnen zijn’. Binnen mijn stage bij AM Zeeland leerde ik wat dat inhield en dat het inderdaad echt iets voor mij kon zijn. Het is meer dan iets moois bedenken. Het is van initiatief tot oplevering en nazorg een project begeleiden. Omgaan met mensen, commercie, bouwkunde, juridische zaken en communicatie. Mijn taken zijn veelomvattend. Je hebt meer invloed op het gehele project en dat is wat het vak voor mij zo mooi maakt.’

Het begin

Inmiddels werkt Serge alweer drie jaar bij AM Zeeland als projectontwikkelaar. ‘In het begin werkte ik aan projecten die al opgestart waren voor mijn komst. Het voelde goed en ik kon mijn steentje bijdragen, maar sinds ik meer ervaring heb opgedaan en ook zelf projecten heb mogen opstarten, is het vak nóg mooier geworden.’

Wat een projectontwikkelaar doet

Leg eens uit, wat doe je dan precies? ‘Als projectontwikkelaar ben je de spin in het web tijdens de hele ontwikkeling. Je start met een blanco gebied en bedenkt dan wat je daar zou kunnen ontwikkelen. In samenwerking met de gemeente, stedenbouwkundige, makelaars en bewoners onderzoek je wat er speelt in de markt en welke woonwensen er leven. Op basis daarvan ontwikkelen we duurzame en inspirerende leefomgevingen en woningen.

Start bouw

Als projectontwikkelaar heb je tijdens de bouwperiode veelvuldig contact met de aannemer. Maandelijks monitoren we de planning en kwaliteit van de werkzaamheden. Hierin proberen wij en onze samenwerkingspartners steeds verder te professionaliseren met als doel: nog meer tevreden kopers. Het is mooi om dat ook echt in de resultaten terug te zien.

Woongeluk en duurzaamheid

Die tevreden kopers, daar doe je het immers allemaal voor. Je creëert een echt thuis voor ze en draagt bij aan hun woongeluk. Dat vind ik ontzettend mooi. En waar ik ook voldoening uit haal, is dat ik kan bijdragen aan de duurzaamheid van projecten. Ik behoor tot de Millenial-generatie en duurzaamheid zit echt in mijn hart. Als projectontwikkelaar kan ik hier concreet aan bijdragen.’

Ontwikkelen is samenwerken

‘Het leuke is dat je start als ‘leerling’, en langzamerhand doorgroeit naar waardevol gesprekspartner en zelfstandig projectontwikkelaar. Zo heb ik het initiatief genomen voor het woonconcept iQube in Othene. Samen met onze inhouse architect Marc van Engelen en collega projectontwikkelaar Joris Jansen hebben we het ontwerp uitgedacht. Ook de aannemer was door middel van het bouwteam al in een vroeg stadium betrokken. Daarnaast werken we samen met een team van adviseurs. Ontwikkelen is samenwerken!

Trots op iQube en continuïteit diverse projecten

Het zijn moderne, vrijstaande, levensloopbestendige woningen geworden met een uitzonderlijk hoge standaard. Samen met Joris heb ik hierin de randjes opgezocht. Op basis van een woonwensenonderzoek bleek dat hier behoefte aan is. Ik geloofde daar ook echt in. Deze doelgroep wil best wat extra’s uitgeven voor meer kwaliteit en luxe.’Dat Serge hiermee de spijker op zijn kop slaat, wordt nu bevestigd door het tempo waarin deze luxe woningen verkocht worden. ‘Daar ben ik trots op. Sowieso ben ik trots op de continuïteit van de diverse projecten die we in Othene ontwikkelen, verkopen en bouwen. Vooral omdat ik ook zie dat er bij oplevering steeds maar weinig tot geen opleverpunten zijn. Dat is echt klasse van de aannemer.’

Ontwikkelen is ondernemen

Gaat alles dan altijd van een leien dakje? ‘Nee, natuurlijk gaat er ook wel eens wat minder goed. Soms ontwikkel je iets waarvan achteraf blijkt dat je beter een andere keuze had kunnen maken. Ontwikkelen is dan ook ondernemen, je leert er steeds in bij. Het mooie is dat ik bij AM Zeeland ook alle ruimte en vrijheid voor dit ondernemerschap krijg. Zo blijf ik en blijven onze projecten continu in ontwikkeling.’

Groei

Ik groei steeds meer in mijn rol en het lijkt wel of mijn vak elke dag nóg mooier wordt. Binnen AM word ik hier als jong professional goed in begeleid. Ik groei niet alleen qua kennis, maar ook als persoon. Dat is misschien nog wel belangrijker, zodat ik steeds meer impact kan maken vanuit mijn persoonlijkheid.

AM - Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024
Website by Fundament All Media