Bouw levensloopbestendige woningen voor doorstroming: groot effect met een kleine ingreep

Gebieds- en projectontwikkeling draait niet alleen om het ontwerpen en het bouwen van woningen. Het gaat er vooral om dat je meebeweegt met de veranderende wensen in de maatschappij. Voor wie bouwen we? En hoe willen ze wonen? Waar worden ze gelukkig van? In deze woningcrisis zijn creatieve oplossingen noodzakelijk: een deel van de oplossing is te vinden in de bestaande voorraad. Een groot aantal huishoudens woont namelijk niet in een passende woning. Door het stimuleren van doorstroming kan een deel van het woningtekort worden teruggedrongen.

Vanuit AM Zeeland, met als voorbeeld de gebiedsontwikkeling in Othene Zuid, dragen we graag ons steentje bij aan Terneuzen om een inclusieve ‘stad’ te creëren. Het is een plek voor iedereen. Waar iemand gelukkig van wordt, is voor iedereen natuurlijk anders. Starters zoeken bijvoorbeeld een betaalbare (huur)woning in een levendige buurt. Een gezin wil meer ruimte, speelplezier voor de kinderen en een school in de nabijheid. Zodra de kinderen het huis uit zijn, kan gelijkvloers wonen interessant zijn met zo min mogelijk onderhoud én in een omgeving waar het fijn wandelen en fietsen is. 

Overeenkomsten in wensen

Het is interessant om te zien dat er ook veel overeenkomsten zijn in de wensen van mensen in verschillende levensfasen. Iedereen wil een comfortabele woning, van alle gemakken voorzien en gelegen in een mooie omgeving. Dat de levensloopbestendige woningen alleen compact en praktisch moeten zijn, is echt niet meer van deze tijd. 

Levensloopbestendig: ook voor jonge ouderen

Levensloopbestendig wonen is anno 2023 nier meer grijs en stoffig en deze woningen worden zeker niet meer alleen gebouwd voor ouderen. Hier zijn de projecten iQube, Vliegende Hollander en wooneiland Frisiusschans mooie voorbeelden van. Veel 50-plussers kiezen namelijk ook voor deze woonvorm. Deze doelgroep wil niets inleveren, maar juist winnen op kwaliteit, duurzaamheid, onderhoudsgemak en de mogelijkheid om langdurig thuis te wonen. 

Inclusiviteit

Levensloopbestendige woningen bouwden en bouwen we ook tussen andere woningtypen in, bijvoorbeeld in de deelwijken De Compagnie en De Vliegende Hollander. In navolging daarvan is het project iQube ontwikkeld én in aanbouw en met succes gaat fase 2 binnenkort in verkoop. Stuk voor stuk gaat het om moderne woningen met hoogwaardige architectuur. Dat is ten opzichte van de rest van Nederland, waar nog weinig grondgebonden levensloopbestendige woningen worden gebouwd, echt uniek. 

Doorstroming voor een gezonde woningmarkt

Het toevoegen van duurzame levensloopbestendige woningen aan de woningmarkt draagt bij aan doorstroming. Zodra men, wanneer de kinderen uit huis zijn, verleidt kan worden van een vrijstaande woning of ruime twee-onder-een-kapwoning naar een kwalitatieve nieuwbouwwoning, komt een grote eengezinswoning vrij voor een huishouden met thuiswonende kinderen. Dit huishouden laat vervolgens een kleine eengezinswoning achter voor een jong gezin met een kinderwens. Idealiter komt daardoor aan het eind van de keten ook een woning vrij voor een starter die vanuit het ouderlijk huis of het studentenhuis zo de koopwoningmarkt kan betreden. 

Het complete plaatje

Waar ik graag aan werk, is het complete plaatje: de samenkomst van verschillende typen woningen en voorzieningen in één wijk. Het zorgt namelijk voor een diversiteit aan mensen, een mix en match van diverse levenscategorieën, en dat draagt voor een belangrijk deel bij aan een gelukkige samenleving. Ouderen genieten bijvoorbeeld van buiten spelende kinderen en houden meteen een oogje in het zeil voor de drukke ouders die graag willen dat hun kinderen veilig buiten kunnen spelen. In een diverse wijk kunnen kleinkinderen dicht bij opa en oma wonen en vaak bij hen langsgaan. 

In Othene zorgen we dan ook voor een goede balans in woningtypen en -prijzen en brede voorzieningen zodat we een diversiteit aan mensen aantrekken. Hierbij hoort ook dat we woningen ontwikkelen op sociaal-maatschappelijk gebied, zoals de sociale huurwoningen van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen in de Argusvlinder en het Jeugdhuis Othene. Zo kom je uiteindelijk tot een inclusieve stad waarin iedereen een plekje heeft. 

Terneuzen: inclusieve stad

Ik vind het mooi om concrete ervaringen van de huidige bewoners te horen, wat ze van het ontwerp van hun woning vinden en vooral hoe het hen in Othene bevalt. De positieve geluiden bevestigen dat we het goed doen, dat diversiteit loont. Daar kan ik echt van genieten. Maar tegelijkertijd wil ik ook vernieuwen, blijven mee ontwikkelen met de huidige tijd en woonwensen. De wens van nu is een breder aanbod aan voorzieningen en meer (levensloopbestendige) woningen in het betaalbare segment. Opnieuw mooie uitdagingen om mee aan de slag te gaan! Dat gaan we doen. Zo zijn en blijven we een krachtige matchmaker tussen vraag en aanbod. 

AM - Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024
Website by Fundament All Media