Samen bouwen aan meer huurwoningen

AM Zeeland en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen slaan de handen ineen voor de realisatie van nieuwe huurwoningen in Koewacht en in Othene Zuid. In totaal gaat het om 53 woningen: 29 in Koewacht en 24 in Othene. “We bouwen hiermee samen verder aan een gevarieerd woningaanbod voor verschillende doelgroepen. Want daaraan is behoefte op de Zeeuws-Vlaamse woningmarkt”, aldus Ralph van Dijk, bestuurder van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Om de samenwerking kracht bij te zetten, ondertekenden hij en Gino van Driessche, bestuurder van AM Zeeland, maandag 11 december een intentieovereenkomst.

Meer woningen

Nog maar een aantal jaar geleden was er behoefte aan minder woningen. Inmiddels is dat wel anders. De vraag naar sociale huurwoningen stijgt. Daardoor ontstaat zelfs enige spanning op de huurwoningmarkt. Tel daarbij op de ambities van Zeeuws-Vlaamse gemeenten om te groeien naar 125.000 inwoners en de vertaling van de Woondeal naar 1.265 extra huurwoningen, en het is duidelijk: we moeten meer woningen bouwen. “We nemen hierin uiteraard onze verantwoordelijkheid, samen met onze partners. Het project in Koewacht en in Othene Zuid en de samenwerking met AM Zeeland is daarvan een mooi voorbeeld”, aldus Ralph van Dijk.

Versnellen

“Het is belangrijk dat we voor alle doelgroepen in alle prijsklassen blijven bouwen en daarin nog versnellen ook”, aldus Gino van Driessche. “De bouw van de huurwoningen in Koewacht en Othene Zuid laat zien dat dat kan. De woningen in Othene zijn zogenoemde FLOW woningen. Het is een houten casco dat volledig in de fabriek wordt afgebouwd. Daarna worden op locatie de woningen verder afgewerkt en zijn ze binnen twee à drie maanden klaar. Je ziet niet dat het prefab woningen zijn. Het worden prachtige energiezuinige woningen met een stoere uitstraling, passend bij de sfeer van de wijk. In het derde kwartaal van 2024 start de bouw, de oplevering vindt plaats in het vierde kwartaal van datzelfde jaar. Duurzaam, snel en betaalbaar dus. En dat is precies wat nodig is.”

Behoefte

Dat er behoefte is aan huurwoningen in Othene, bleek ook uit een onderzoekje van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Ralph van Dijk: “Via de website stelden we bezoekers de vraag of zij interesse hadden in een huurwoning in Othene. De reacties waren overweldigend. We kunnen die vraag dan ook met een volmondig ja beantwoorden.”

Van starter tot senior

In Koewacht worden 11 starterswoningen en 18 multifunctionele (ofwel levensloopbestendige) woningen gebouwd. De woningen komen aan De Wouterij. Daarmee spelen AM Zeeland en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen in op de vraag vanuit verschillende doelgroepen. Ralph van Dijk: “Bij elke levensfase past een ander type woning. Met dit project in Koewacht willen we bijdragen aan een betere doorstroming op de woningmarkt.” Gino van Driessche: “Het worden andere woningen dan in Othene en al deze 29 woningen worden energieneutraal gebouwd. De planning wordt op dit moment uitgewerkt.

Fijn thuis

Niet alleen de woning zelf, maar ook een leefbare buurt is net zo belangrijk voor een fijn thuis. Daarom speelt de inrichting van de openbare ruimte in het bouwplan een grote rol. Ralph van Dijk: “Die ruimte willen we invullen op een manier die inwoners van Koewacht aanspreekt, zodat zij er straks ook gebruik van gaan maken. Is er behoefte aan een speeltuin? Aan meer groen? Aan een picknicktafel? Of aan een moestuin? Die vraag laten we bewoners van Koewacht binnenkort beantwoorden tijdens een inloopbijeenkomst.” Gino van Driessche beaamt dat het belangrijk is om ook de omgeving te betrekken bij de plannen: “Een veilige plek waar mensen kunnen wonen, elkaar kunnen ontmoeten en zich welkom voelen. Het draagt voor een groot deel bij aan welzijn en woongeluk! Zo maken we samen impact.”

Samenwerking

De samenwerking tussen AM Zeeland en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen bevalt beide heren goed. Ralph van Dijk: “Door de samenwerking wordt ons woningaanbod meer divers, verspreid over meerdere kernen in Zeeuws-Vlaanderen. Zo kunnen we een nog bredere doelgroep bedienen. Daarnaast sluit het beeld dat AM Zeeland heeft van duurzaamheid, aan op onze visie. Het is geen keuze meer om energiezuinig en gasloos te bouwen. Het is een kwestie van moeten. In 2050 willen we onze totale woningvoorraad CO2-neutraal hebben, daar draagt dit project aan bij.” Ook Gino benadrukt de plezierige samenwerking. “Het is voor ons de tweede keer dat we samen met Woongoed huurwoningen realiseren. Niet iedereen kan en wil kopen, we zijn daarom blij dat we naast koopwoningen ook huurwoningen kunnen toevoegen aan de woningmarkt.”

AM - Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024
Website by Fundament All Media