Bron: PZC.
In de Terneuzense nieuwbouwwijk Othene vloeide de champagne vanwege de start van de bouw van zestien groener dan groene woningen op een groen wooneiland.
Groener dan groen? Denk aan doorgroeitegels, plantjes op het dak en een bodemwarmtepomp die zowel verwarmt als koelt. Want ja, vanwege de toenemende periodes van hitte die klimaatwetenschappers verwachten, is koelen minstens zo belangrijk als verwarmen. ,,De bron van de bodemwarmtepomp zit wel tot 132 meter diep in de grond”, vertelt projectontwikkelaar Serge Fassaert.
Technisch gezien werkt zo’n pomp ongeveer als volgt: hij pompt vloeistof door het gesloten circuit van het warmtepompsysteem de bodem in. De vloeistof neemt de in de bodem opgeslagen warmte op. Opgewarmd en wel komt het water vervolgens terug naar boven. In de zomer wordt dit proces omgekeerd en kunnen de woningen worden gekoeld. Koelte die net als de warmte wordt verspreid door de vloerverwarming.
De nieuwe woningen in Othene hebben meer groene en duurzame kwaliteiten. Zo wordt de warmte uit de ventilatielucht hergebruikt en zijn de daken groen. Rond de huizen liggen doorgroeitegels, waar gras – en ongetwijfeld ook onkruid – enthousiast doorheen groeit. De huizen worden opgeleverd inclusief hagen. Prima nieuws voor iedereen die ooit een huis in een nieuwbouwwijk kocht en somber werd van het gebrek aan vogels en het langdurige uitzicht op hopen zand.
Nep-startschot
Voordat dit verhaal al te veel op een ronkende tekst uit de mond of brochure van een makelaar of projectontwikkelaar gaat lijken, even terug naar dinsdagmiddag in Othene-Zuid. De boringen voor de warmtepompen zijn al verricht, dus het feestelijke moment en de aansluitende borrel zijn eigenlijk geen echt startschot. Maar vooral een leuk momentje voor de toekomstige bewoners. En voor de projectontwikkelaar, natuurlijk, die trots straalt in het Terneuzense winterzonnetje.
Bij het champagnemoment op het zanderige terrein waar straks Frisiusschans, de naam van dit project, verrijst, maken de toekomstige bewoners kennis met elkaar. Meteen blijkt dat die niet zozeer voor het groene, maar vooral voor het levensloopbestendige karakter van de woningen zijn gevallen. ,,En voor het feit dat ze aan het water liggen en zo mooi geschakeld zijn”, zegt Will Vermeeren (65) docent op het Lodewijk College, wijzend naar het affiche waarop de Frisiusschans wordt aangeprezen.
Nieuwe buren
Hij en zijn vrouw Bea (62) hebben zich met hun glas bubbels en hapjes aan een statafel geposteerd in een neergezette tent. Geen overbodige luxe met die snijdende noordooster. Ze hebben net kennis gemaakt met Diana la Grand (71), hun toekomstige buurvrouw, zo blijkt. ,,Ik woon nu op negen hoog in een flat aan de Schelde”, vertelt ze. ,,Prachtig uitzicht. Maar als je me vraagt of het vanochtend hoog of laag water was, moet ik je het antwoord schuldig blijven.” De slaapkamer op de begane grond gaf bij haar de doorslag om voor de Frisiusschans te kiezen.
Dat levensloopbestendige woningen allang niet alleen meer voor senioren zijn, bewijst Marja Donze (53). Zij woont al in Othene, maar wilde meer ruimte. Als een van de weinigen koos zij voor een badkamer boven. ,,Vooral handig wanneer mijn in Amsterdam en Maastricht studerende dochters thuiskomen.” Fassaert: ,,Er zitten ook veertigers bij. Levensloopbestendige woningen worden duurzaam gebouwd, dat spreekt ook een jongere doelgroep aan.”
Oplevering
Van de zestien woningen, die begin volgend jaar worden opgeleverd, zijn er inmiddels elf verkocht. De tweede fase met negentien woningen gaat eind van dit jaar in de verkoop. De prijzen variëren van vierenhalve tot iets meer dan vijf ton.
Bron: PZC
Fotografie: Frank Peters