Bij AM Zeeland is gedurfde duurzaamheid al jaren een begrip. We volgen de bouwvoorschriften én kijken vooruit. Dat doen we zeker ook in Othene, een wijk waar we al vele jaren aan een mooie, gezonde en duurzame leefomgeving bouwen. De eerstvolgende stap in deze ontwikkeling is houtbouw. Onze Projectontwikkelaar Jan-Kees Fait vertelt erover.
Eerst even een terugblik. In 2018 maakten we al de eerste plannen voor energieneutrale woningen. Deze realiseerden we in 2020, in het project De Compagnie. Destijds gold er nog een EPC-waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0,4 waar je aan moest voldoen. Energieneutraal (EPC < 0) was toen nog niet de norm. Gasloos wel, dus zorgden we dat de woningen van duurzame installaties zoals een warmtepomp en zonnepanelen waren voorzien.
Van EPC naar BENG
Nu nog steeds is energieneutraal niet de norm. Tegenwoordig moeten woningen voldoen aan de BENG-normen. De naam zegt al wat het doel is: Bijna Energie Neutraal Gebouw. We liepen vijf jaar geleden met onze plannen dus al voor op de normen die nu nog steeds niet van toepassing zijn.
Stap verder dan duurzame energie
Bij onze lopende projecten gaan we weer een stap verder in duurzaamheid. We kijken niet alleen naar duurzame energie, maar ook naar andere duurzame toepassingen zoals groene daken. Daarmee creëren we een groenere omgeving, zorgen we voor extra koelte in huis en realiseren we een betere wateropvang voor de steeds extremer wordende neerslag.
Beste optie voor ieder project
Een andere ontwikkeling is dat we nu ook regelmatig met bodemwarmtepompen werken. Dat doen we bijvoorbeeld bij de woningen van de projecten Frisiusschans en iQube, die we eind dit jaar en begin volgend jaar zullen opleveren. Afhankelijk van de situatie en prijsontwikkelingen kiezen we zo steeds de beste duurzame optie voor ieder project. Voor de consument betekent dit concreet een nog gezonder binnenklimaat, meer comfort en een lagere energierekening.
Houtbouw draagt bij aan energiezuinigere productie
In de categorie ‘beste duurzame optie’ komt ook houtbouw steeds vaker bovendrijven. Hout is immers een duurzaam materiaal en kent nog meer voordelen. Het heeft bijvoorbeeld een goede isolerende werking en draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Daarnaast past het ook heel goed in circulaire bouwprojecten, weer een volgende stap in duurzaamheid. Wat dit voor het milieu betekent? Tijdens de groeifase van hout slaan bomen CO2 op en daarnaast is hout zelf licht, herbruikbaar en circulair toepasbaar. In veel delen van de wereld wordt al jaren-, soms zelfs eeuwenlang, met hout gebouwd. Het draagt bovendien bij aan energiezuiniger produceren en zelfs de opslag van CO2.
Korte bouwtijd
Bij deze bouwmethode bestaat de constructie, inclusief wanden en verdiepingsvloeren, uit hout. De onderdelen worden veelal gefabriceerd in hallen en kant en klaar naar de bouwlocatie getransporteerd. De bouwtijd is daardoor bijzonder kort. Maar er zijn soms ook nog nadelen. Zo is de capaciteit van houtbouwers nog niet optimaal en is er in houtbouw niet altijd alles mogelijk qua ontwerp omdat veel onderdelen gestandaardiseerd zijn.
Snel, flexibel en betaalbaar
Omdat we bij AM Zeeland willen bijdragen aan een snelle oplossing van het woningtekort en bovendien vinden dat een mooie uitstraling van een woning bijdraagt aan het woongeluk van bewoners, zijn we op zoek gegaan naar een houtbouw-methode die wel een grote capaciteit en ontwerpvrijheid kent. Ideaal voor particulieren, huurwoningen en zelfs voor woningcorporaties. Die hebben we gevonden in BAM Flow. Ze werken met gestandaardiseerde producten, kunnen snel leveren en bieden tegelijkertijd veel flexibiliteit. De prijs van de woningen is vergelijkbaar met traditioneel gebouwde alternatieven. Hiermee kunnen we ook inspelen op het versnellen van de woningmarkt.
BAM Flow
De woningen die we met BAM Flow kunnen realiseren, zijn op het eerste oog niet van traditionele woningen te onderscheiden. Het verschil zit vooral in de duurzaamheid van de woningen, het wooncomfort en de circulariteit van de bouwmaterialen. Samen met Danny Titaley, Projectmanager Nieuwbouw Concepten bij BAM Wonen bv en AM-collega Kevin Vader, ben ik nu volop in voorbereiding en verwachten we begin volgend jaar met de eerste projecten te kunnen beginnen.’