Is modulair bouwen de toekomst? Ja, als je het mij vraagt wel. Met al zijn voordelen levert modulair bouwen oplossingen voor de klimaatcrisis en het woningtekort. Je vraagt je dan toch af: waarom hoor ik er zo weinig over? Die vraag stelde ik mezelf een jaar geleden tijdens mijn afstudeerscriptie ook, waardoor ik me ben gaan verdiepen in het efficiënt inzetten van modulair bouwen. Inmiddels ben ik Junior Projectontwikkelaar bij AM Zeeland en werk ik mee aan de eerste projecten met modulair bouwen. Dus: tijd om daar iets van te laten horen!
Laat ik beginnen bij de basis: wat is modulair bouwen? Dat is een bouwmethode waarbij een constructie wordt opgebouwd uit gestandaardiseerde eenheden, ook wel modules genoemd. Je hebt 2D modules, wat scheidende elementen zoals wanden en vloeren zijn, en je hebt 3D modules. Dat zijn kant-en-klare ruimtes. Ze worden in een werkplaats gemaakt en op de bouwlocatie gemonteerd.
Verschil met prefab
Dit lijkt veel op de prefab bouwmethode, met één heel belangrijk verschil: standaardisatie. Dat maakt modulair bouwen extra interessant. Hierdoor kun je veel kosten besparen, een kortere bouwtijd realiseren en verbeterde kwaliteit bieden. Daarnaast biedt modulair bouwen veel flexibiliteit en is het duurzaam.
Duurzaam: hergebruik materialen
Wat modulair bouwen zo duurzaam en flexibel maakt, is met name de losmaakbaarheid van de modules/materialen. Wanneer de woningen aan het eind van hun levensduur zijn, kunnen de materialen grotendeels worden hergebruikt. Aanpassen van woningen kan ook heel eenvoudig. Muren verzetten, een stuk aanbouwen of een woning compleet demonteren en hergebruiken, het is allemaal mogelijk. Door dit hergebruik heb je veel minder verspilling van grondstoffen en moeten er dus ook minder grondstoffen gewonnen worden voor de (ver)bouw van nieuwe woningen. Dit vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk.
Tijd & kwaliteit
Dankzij vergaande industrialisatie en robotisering kan er bovendien heel efficiënt gewerkt worden. Dat is overigens ook wel nodig gezien het afnemende aantal vakmensen in de bouw. De bouw kost op deze manier ook minder tijd en de kwaliteit kan beter gewaarborgd worden.
Modulair bouwen past bij AM Zeeland
Dit alles past perfect bij AM Zeeland. Met ‘gedurfde duurzaamheid’ als een van onze thema’s omarmen en stimuleren we het gebruik van modulair bouwen. Het vermindert de druk op het milieu en draagt bij aan het doel van een klimaatneutraal 2050. Dankzij de kostenbesparing kunnen we bovendien nieuwbouw voor iedereen bereikbaar maken, passend bij een van onze andere thema’s: Inclusieve stad.
In theorie zou modulair bouwen ook in korte tijd de woningvoorraad kunnen vergroten. We lopen daarbij echter nog steeds aan tegen lange doorlooptijden voor vergunningen en bestemmingsplanwijzigingen. Gelukkig zijn we toch op allerlei plekken volop aan het ontwikkelen en komen ook de eerste projecten met modulair bouwen eraan.
Project met modulair systeem Circle
We zijn nu bijvoorbeeld met de technische uitwerking bezig voor twee locaties waar we eengezinswoningen gaan bouwen met het modulaire systeem Circle. Dit systeem bestaat uit een betonnen casco dat volledig in de fabriek afgebouwd wordt. Het doel is om betaalbare en duurzame woningen te realiseren in de breedste zin van het woord. Dus met een lage aanschafprijs, volledig energieneutraal, onderhoudsvriendelijk en demontabel waardoor je ook meteen een maximale restwaarde creëert.
Project met modulair systeem Flow Flex
Bij een project in Othene gaan we werken met het systeem ‘Flow Flex’ van BAM, een houtbouwconcept met 2D- en 3D-elementen. Op dit moment werken we toe naar een definitief ontwerp voor 24 ruime eengezinswoningen. Deze hopen we medio volgend jaar, na een bouwperiode van 3 maanden op locatie, op te leveren.
Ik vind het heel leuk en leerzaam om met deze ontwikkeling bezig te zijn. Het voelt goed om te kunnen bijdragen aan de doelstelling om klimaatpositief te worden en ik ben ervan overtuigd dat dit te bereiken is via modulair bouwen. Dus ik hoop dat we er snel veel meer van gaan horen.