Nieuwbouw aantrekkelijk en betaalbaar houden

2022, wat een jaar is het tot nu toe al geweest. Enerzijds een jaar met tal van mooie mijlpalen voor de projecten van AM Zeeland. Anderzijds een jaar waarin de wereld op zijn kop staat door de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne. Deze werkt ook door tot in onze projecten.

Gino van Driessche, directeur AM Zeeland: We moeten slim ontwikkelen. Zo moeten we ervoor waken dat we niet een te eenzijdig aanbod creëren, puur gericht op doorstroming. Want Zeeland vergrijst niet alleen, Zeeland groeit ook. Ook voor starters en expats moeten we daarom aantrekkelijke en betaalbare wijken en woningen ontwikkelen, zowel in de koop- als in de huursector. Niet over tien jaar, niet over vijf jaar, maar nu. Nu is het nodig!

2022, wat een jaar is het tot nu toe al geweest. Enerzijds een jaar met tal van mooie mijlpalen voor de projecten van AM Zeeland. Anderzijds een jaar waarin de wereld op zijn kop staat door de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne. Deze werkt ook door tot in onze projecten. Zo vlak voor de zomervakantie laat ik vaak alle gebeurtenissen van de eerste helft van het jaar de revue passeren. Dit keer is het een flinke lijst. Laat ik enkele bijzondere mijlpalen eruit lichten.

Mijlpalen

  • Zo gingen de eerste palen voor het Jeugdhuis Othene in de grond. Dat voelde extra bijzonder vanwege het maatschappelijke karakter van dit project, waarin we samen met Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, Zeeuwse Gronden en gemeente Terneuzen jongeren een kans bieden voor een mooie toekomst.
  • Daarnaast is de verkoop van de eerste fase van de jongste wijk in Middelburg, Essenvelt, gestart. Het is een duurzaam en natuurinclusief plan waarin we met onze nieuwe partners Novaform en Stevast Ontwikkeling samen optrekken. Deze fraaie en uiterst duurzame producten hebben een bovenmatige belangstelling van de consument.
  • Ook ons nieuwe woonconcept iQube ging succesvol in verkoop. Deze nieuwe, luxe paviljoenwoningen met een levensloopprogramma in de wijk Othene bieden optimaal comfort en een ultieme binnen-buitenbeleving. Een goed concept om de doorstroming te stimuleren.
  • We zetten onze eerste stappen in ons nieuwe plan Weids in Zierikzee en brachten onze woningen hier heel snel in verkoop. De verkoopdag werd druk bezocht en de woningen konden rekenen op een brede belangstelling vanuit Zeeland en Zuid-Holland.
  • Begin deze maand startte ook de verkoop van de 25 appartementen Noorderlofts Majestat in Zierikzee. Samen met onze partner AVV Beheer en gemeente Schouwen-Duiveland zijn we blij dat ook deze appartementen weer in de behoefte van de consument voorziet en zorgt voor doorstroming in de gemeente Schouwen-Duiveland.
  • De bouw van de 21 woningen van het type Vinkentouw is gestart. Dit woonconcept is niet alleen betaalbaar, maar ook energiezuinig. Samen met onze bouwpartner H4A Bouw is hier de eerste paal geslagen.
  • En we hadden ook een feestje te vieren in Goes: Samen met onze partner Bouwgroep Peters is dit prachtige project Residence Goese Diep aan het Goese Meer opgeleverd.

Extra bijzonder

Zeker in het licht van alle gebeurtenissen in de wereld, voelen deze mijlpalen en de aanhoudende ruime belangstelling voor onze projecten extra bijzonder. Het geeft aan dat we flexibel kunnen omgaan met de (kostprijs)ontwikkelingen en dat de consument vertrouwen blijft hebben in de producten van AM Zeeland.

Nieuwbouw aantrekkelijk en betaalbaar houden

De vraag naar nieuwbouw wordt door alle gebeurtenissen juist ook extra aangewakkerd. Het nieuwbouwvoordeel van gasloos en energiezuinig wonen spreekt velen nu, met de stijgende energieprijzen en dreigende gastekorten, extra aan. Aan ons en onze strategische partners de uitdaging om de woningen in deze veranderde wereld ook aantrekkelijk en betaalbaar te houden.

Hiermee bedoel ik dat we slim moeten ontwikkelen. Zo moeten we ervoor waken dat we niet een te eenzijdig aanbod creëren, puur gericht op doorstroming. Want Zeeland vergrijst niet alleen, Zeeland groeit ook. Ook voor starters en expats moeten we daarom aantrekkelijke en betaalbare wijken en woningen ontwikkelen, zowel in de koop- als in de huursector. Niet over tien jaar, niet over vijf jaar, maar nu. Nu is het nodig!

Samen!

AM Zeeland zoekt daarom actief de samenwerking op met strategische partners, waaronder ook coalities buiten de sector. Alleen samen lukt het om betaalbare en duurzame woningen te creëren op korte termijn. Met kleine locaties en lange RO-procedures gaan we het niet redden. Sterker nog: met alles wat er in de wereld speelt, ligt juist het gevaar van vertraging en zelfs stilstand op de loer. Als AM Zeeland gaan we in gesprek en zoeken we onze (nieuwe) partners op. Dat hebben we tijdens de financiële crisis gedaan en dat doen we nu weer met onze strategische partners. Samen kom je echt verder!

Houtbouw innovatie: Flow

Ik verwacht in dit kader ook veel van de innovatie rondom houtbouwwoningen. Deze woningen zijn bijzonder duurzaam, snel te bouwen en betaalbaar. Bij AM Zeeland volgen we de ontwikkelingen op de voet en hebben we een eerste project van 24 woningen in voorbereiding. Door modulair te bouwen in de fabriek worden bouwtijden indrukwekkend verkort. Met deze industrialisatie en digitalisering kunnen we versnellen en dragen we ons steentje bij aan onze missie ‘Building a sustainable tomorrow’.

Blik vooruit

Met vertrouwen kijk ik dan ook uit naar de mooie mijlpalen die in het verschiet liggen. Zo wordt de 1.000e woning in Mortiere Middelburg een feit en starten we de verkoop van twee mooie nieuwe plannen. Het eerste deel van De Heerlijckheid in Middelharnis waarmee we enerzijds ideale woningen bieden voor Randstedelingen die op zoek zijn naar goede kwaliteit van leven en anderzijds ook senioren doorstroommogelijkheden bieden. En we starten de verkoop van de laatste fase in de wijk Goese Diep: Bellevue Goese Diep met appartementen en unieke herenhuizen aan de haven.

Met dat idee in het achterhoofd, ga ik met een goed gevoel de zomervakantie in. Ik wens jou hetzelfde toe.

AM - Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024
Website by Fundament All Media