Hernesseroord in Middelharnis: een project met uitdagingen én pareltjes

Buitenplaats Hernesseroord. De gemiddelde Zeeuw zal het waarschijnlijk niks zeggen en ook ik was er zelf niet mee bekend. Maar toen ik 2,5 jaar geleden bij AM Zeeland ging werken, kwam ik erachter. Het is een prachtige omgeving met een bijzonder mooi nieuwbouwproject in Middelharnis. Een project met uitdagingen, maar vooral pareltjes.

Middelharnis ligt niet in Zeeland. Het ligt in Zuid-Holland op het eiland Goeree-Overflakkee. Dus hoe logisch is het dan dat AM Zeeland hierbij betrokken is? Dat bleek jaren geleden heel logisch toen AM Zeeland het beste het eilandgevoel en de bijpassende marktbenadering wist te raken.

Aanloop

Bij AM Zeeland zag men direct wat een bijzondere plek dit deel, 28 hectare groot, van Middelharnis is. Het ligt aan het havenkanaal, vlak bij het Haringvliet, en is omringd door groen en op loopafstand van het centrum. Maar voordat iedereen de kansen ziet en er uiteindelijk een aangepast bestemmingsplan ligt, ben je zo een aantal jaren verder. In die aanloop stapte ik 2,5 jaar geleden in.

Al jaren een begrip

Hernesseroord is al jaren een begrip in Middelharnis. In dit gebied is zorginstelling Zuidwester gevestigd. Het centrum van het terrein blijft ook het gebied waar de cliënten (met een lichamelijke en/of geestelijke beperking) van Zuidwester veilig kunnen wonen en werken. De zorgfuncties zullen zich meer concentreren op het centrumgebied, zodat rondom ruimte ontstaat voor een prachtig groen en autoluw woongebied.

Buitenplaats Hernesseroord is een open gebied en veel omwonenden maken gebruik van de openbare voorzieningen van Zuidwester, zoals de speeltuin, kinderboerderij en de brasserie. De voorzieningen verrijken straks de nieuwe woongebieden.

De race van het bestemmingsplan

Bestemmingsplanwijzigingen zijn altijd een uitdaging, maar in deze ‘race’ moesten we extra energie stoppen in de uitleg waarom deze locatie straks zo’n prachtige plek is om te wonen. Ontwikkelen is écht veel meer dan stenen stapelen. Aan zorgorganisatie Zuidwester en aan de Gemeente Goeree-Overflakkee hadden we in dat opzicht waardevolle partners. Mede dankzij hen ligt er sinds eind vorig jaar een onherroepelijk bestemmingsplan. De 4 verschillende deelgebieden liggen prachtig in het groen en omringen allen de locatie van Zuidwester, zonder dat onze ontwikkelingen elkaar in de weg zitten. Het is een mooie aanvulling op de bestaande omgeving. Samen maken we deze unieke plek, nóg unieker!

Behoud boskarakter en bevorderen biodiversiteit

Sindsdien zijn we verdergegaan met de ontwikkeling. Belangrijk onderdeel daarvan is het creëren van nieuwe natuur. In de oorspronkelijke situatie kent Hernesseroord een uiterst dichte begroeiing van eentonige boomsoorten. Er is weinig onderhoud aan gedaan en veel bomen hebben alleen nog loof in de toplaag. Bij de realisatie van het plan verwijderen we een substantieel deel van deze begroeiing, naar schatting zo’n 1,5 ha. Daarvoor in de plaats komen deels woningen en appartementen, maar voor een groot deel, zo’n 6.000 m2, ook nieuwe bosgebieden. Hierbij zorgen we voor een gevarieerde aanplant met een grote diversiteit aan boom-, struik- en kruidsoorten. Daarmee behouden we het boskarakter van het gebied en bevorderen we de biodiversiteit.

Uniek bij appartementen en penthouses: bodemwarmte

Wat de bouw betreft, beginnen we binnenkort met fase 1: De Hoogheijd. Het gaat om 74 luxe appartementen en penthouses. Zoals bij ieder van onze projecten, speelt duurzaamheid hierin een grote rol. Uniek bij dit project is dat we gaan werken met bodemwarmtepompen. Binnenkort worden hier 80 boringen voor gedaan. Het vraagt een extra investering aan de voorzijde, maar het komt de kwaliteit van de appartementen absoluut ten goede. Het comfort zal zeer hoog zijn en de energierekening zeer laag.

Lease lift

Wat ook bijzonder is, is dat we gaan werken met M-Use, een leaseconstructie voor de lift. Deze wordt aangeboden door Mitsubishi. Zij garanderen een hoge kwaliteit en zorgen voor het onderhoud. De kosten zijn vergelijkbaar of lager dan een lift in eigendom van de Vereniging van Eigenaren. De koper/consument krijgt dus een hogere kwaliteit en meer comfort.

Nog jarenlang plezier

In Hernesseroord kunnen we wat dat betreft nog jarenlang ons hart ophalen. Na fase 1 staat namelijk fase 2 al op de planning: een deelgebied met 77 grondgebonden woningen. We verwachten dat deze dit jaar in de verkoop gaan. En daarna volgen er nog twee deelgebieden. Ik heb er zin in!

AM - Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024
Website by Fundament All Media